Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Αποτελέσματα της συνάντησης με τον Γ.Γ. του Δήμου Θηβαίων κ.Μελετίου και τον Πρόεδρο της Α' βάθμιας Σχολικής επιτροπής

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου η συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με τον Γ.Γ. του Δήμου κ. Μελετίου και τον Πρόεδρο της Α΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Γιαννίκα.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν ποικίλα θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο όπως προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα θέματα εκείνα του σχεδίου δράσης που αφορούν σε παρεμβάσεις του Δήμου Θηβαίων. Αναλυτικά τα θέματα και οι απαντήσεις που λάβαμε :

1.    Διαγράμμιση της διάβασης πεζών έξω από το σχολείο και επανεξέταση – επανατοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης της κυκλοφορίας οχημάτων με βάση τις διατάξεις του ΚΟΚ. Λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών. ( αίτηση με αρ.πρωτ. 31223 από 21/10/2013).

Η διαγράμμιση θα γίνει εντός μίας εβδομάδας. Θα δεσμευθεί ποσό από την ΣΑΤΑ για τους 2 σηματοδότες. Θα εξεταστεί το θέμα της επανατοποθέτησης των πινακίδων του ΚΟΚ.

2.  Αντικατάσταση είκοσι ( 20) θυρών εξαιτίας υψηλού κινδύνου ατυχήματος λόγω βάρους ή τοποθέτηση μηχανισμών ελέγχου κίνησης. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων οροφής ή επισκευή με την τοποθέτηση πλαστικών καλυμμάτων.

Για το θέμα των θυρών θα αναζητηθούν οικονομικές προσφορές από τον Σύλλογο για την τοποθέτηση μηχανισμών ελέγχου κίνησης των θυρών και θα δεσμευθεί ποσό από την ΣΑΤΑ. Για το θέμα των φωτιστικών σωμάτων θα γίνει έλεγχος από αρμόδιο συνεργείο του Δήμου εντός των προσεχών ημερών ώστε να διαπιστωθεί ο κίνδυνος και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες επισκευής.

3.  Επισκευές στο σχολικό κτίριο. Χρωματισμοί σε επιφάνειες που χρήζουν συντήρησης, επισκευή πλακιδίων στα περβάζια των παραθύρων του πρώτου ορόφου.

Έχει ήδη δοθεί εντολή για τον χρωματισμό όλων των διαδρόμων του σχολείου μέχρι το ήμισυ του ύψους του τοίχου. Εάν κάποια τάξη έχει σοβαρό πρόβλημα θα πρέπει να ενημερώσει την Α'βάθμια επιτροπή ώστε να γίνει χρωματισμός. Στο εξωτερικό του κτιρίου είχε γίνει έλεγχος από συνεργείο του Δήμου και αποφασίστηκε ότι δεν απαιτείται παρέμβαση για εξοικονόμηση χρημάτων. Θα τεθεί όμως θέμα για την δέσμευση κονδυλίου και τον χρωματισμό του σχολείου και εξωτερικά στην επόμενη περίοδο, από την στιγμή που το θέσαμε επί τάπητος. Για το θέμα των πλακιδίων θα σταλεί συνεργείο από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την άμεση επιδιόρθωση του προβλήματος.

4. Συχνός καθαρισμός πεζοδρομίου έξω από το σχολείο καθώς έχει δημιουργηθεί θόρυβος ανάμεσα στα μέλη μας εξαιτίας της ύπαρξης περιττωμάτων από κατοικίδια ζώα σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Γιαννίκας μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει από πλευράς πρωτοβάθμιας επιτροπής η θεσμική υποστήριξη για το θέμα. Η τεχνική υπηρεσία θα ενημερωθεί και με την συνδρομή του Συλλόγου θα γίνεται πλέον συχνότερος καθαρισμός του πεζοδρομίου έξω από το σχολείο. 

5. Αύξηση της επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου. 

Τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου είναι ένα κονδύλι για την διαχείριση του οποίου είναι υπεύθυνη η Α'βάθμια Σχολική Επιτροπή. Η Επιτροπή προσπαθεί να κατανείμει τα περιορισμένα χρήματα που λαμβάνει σε όλα τα σχολεία της Α'βαθμιας εκπαίδευσης του Δήμου με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο. Ως Σύλλογος διαπιστώσαμε ότι πράγματι γίνεται το καλύτερο δυνατό.  Ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πλέον όταν θα έπρεπε να υπάρχει κονδύλι για 200.000 €/δόση ενώ σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 70.000 €/δόση. Κατόπιν τούτου ζητήσαμε και ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση για το ύψος του κονδυλίου λαμβάνεται από την Επιτροπή Παιδείας. Το όργανο αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις καταγεγραμμένες ανάγκες των σχολείων ζητά από την ΚΕΔ ( Κεντρική Ένωση Δήμων), που ελέγχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών τα απαραίτητα χρήματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών με την σειρά του ζητά τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο αποφασίζει για την διάθεση της απαιτούμενης πίστωσης. Τα χρήματα αφού εγκριθούν θα πάνε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία θα τα αποδώσει στην Επιτροπή Παιδείας και από κει στην Α΄βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου. Κατόπιν τούτου ο Σύλλογος θα αναζητήσει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που πραγματικά απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων του Δήμου, υποβάλλοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα τα απαραίτητα αιτήματα σε όλες τις προαναφερόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες. Τα μέλη μας μέσω του blog αλλά και με ανακοινώσεις, εφόσον απαιτηθεί, θα ενημερωθούν για όλα όσα συμβούν.

6. Καθαρισμός του σχολείου και τις πρωινές ώρες κατά την διάρκεια των μαθημάτων, ιδιαίτερα των χώρων υγιεινής.

Αποφασίστηκε ο καθαρισμός και κατά τις πρωινές ώρες. Για τον σκοπό αυτό θα ζητηθεί από τον Σύλλογο ώστε η μία από τις δύο καθαρίστριες να έρχεται και το πρωί. Αναφέρθηκε ότι τα παράπονα που υπήρχαν από πλευράς καθαριστριών για την καθυστέρηση της πληρωμής τους από τον Δήμο, είναι ανυπόστατα. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει ανέφερε σαφώς ότι η πληρωμή τους θα γίνεται με την έλευση των κονδυλίων κάθε φορά και όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά το έχουν αποδεχθεί με την υπογραφή τους. Επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για καθυστερήσεις πληρωμών. 

7. Έλλειψη εποπτικού υλικού διδασκαλίας. Έλλειψη μουσικών οργάνων, υλικού εικαστικών τεχνών.

Αποφασίστηκε η διαπίστωση του αριθμού ων διαδραστικών πινάκων που χρειαζόμαστε. Παλαιότερα όλα αυτά τα υλικά μπορούσαν να τα πάρουν όλα τα σχολεία μέσω προγράμματος και θα έπρεπε να υπάρχουν και στο δικό μας σχολείο εφόσον υπήρχε ανάγκη. Σε επόμενο πρόγραμμα θα γίνει αναζήτηση των χρημάτων για την τοποθέτηση τέτοιου υλικού εφόσον απαιτείται. 
Για το θέμα των μουσικών οργάνων και του υλικού εικαστικών τεχνών, θα συζητηθούν με τους διδάσκοντες οι ελλείψεις και θα γίνει η αγορά όλων των μουσικών οργάνων και του υλικού εικαστικών τεχνών από το κονδύλι των λειτουργικών εξόδων.

8. Εργαστήριο υπολογιστών. Ελλείψεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αυτή τη στιγμή τοποθετείται δίκτυο σε όλο το σχολείο, με τις ενέργειες του Συλλόγου και της Διευθύντριας. Για τους υπολογιστές υπήρχε πρόγραμμα για την αγορά όσων απαιτούνται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα αλλά εφόσον υπάρχει πράγματι ανάγκη θα γίνει προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο ή το επόμενο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση και διαπίστωση των αναγκών σε υπολογιστές με τον υπεύθυνο διδάσκοντα.

9.  Αδυναμία τήρησης της σύμβασης από τον ανάδοχο λειτουργίας του κυλικείου του σχολείου.

Αυτή την στιγμή ο ανάδοχος λειτουργίας του κυλικείου του σχολείου έχει μία υποχρέωση από την περσινή σχολική χρονιά. Φέτος έχει πληρώσει κανονικά τους δύο μήνες που λειτουργεί το κυλικείο. Η πληρωμή φέτος γίνεται σε μηνιαία βάση κι όχι κάθε τρεις μήνες όπως ίσχυε πέρσι. Επομένως μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο η περσινή εκκρεμμότητα. Εάν δεν συνεχισθούν οι πληρωμές όπως απαιτείται τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ακύρωση του αναδόχου και σε νέο διαγωνισμό για ανακύρηξη νέου αναδόχου. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα από το κυλικείο αποτελούν έσοδα του σχολείου τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών όπως είναι και η αγορά μουσικών οργάνων και υλικού διδασκαλίας.

10. Ανάγκη ύπαρξης σχολικού φύλακα ειδικά στο σχολείο μας, εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης σε δρόμο υψηλής κυκλοφορίας.

Το θέμα είναι άκρως σημαντικό κατά την άποψη της Α'βάθμιας. Για τον λόγο αυτό θα αναζητηθούν οι δυνατότητες για την επαναφορά σχολικού φύλακα μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Υπάρχει ήδη αίτηση για την τοποθέτηση φύλακα μέσω τρέχοντος προγράμματος απασχόλησης 5 μηνών. Περιμένουμε τα αποτελέσματα.

11. Ανεπίτρεπτες αποσπάσεις εκπαιδευτικών όταν και οι δύο γονείς είναι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα την δυσχέρεια τόσο στην προσωπική ζωή των εκπαιδευτικών όσο και στην άσκηση του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού.

Ενημερωθήκαμε ότι αρμόδια υπηρεσία για το θέμα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται στην Λειβαδιά. Ο Σύλλογος θα απευθύνει ερώτημα στην Διεύθυνση ζητώντας τις απαραίτητες εξηγήσεις.

12. Κατασκευή στεγάστρου στον αύλειο χώρο για την συγκέντρωση των μαθητών τις ημέρες που βρέχει.

Είναι θέμα προγραμματισμού του τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Ο κ. Γ.Γ. μας ενημέρωσε ότι δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά τέτοιο θέμα από το σχολείο ή από τον Σύλλογο. Ο Δήμος είναι διατεθειμένος να αναζητήσει τα απαραίτητα κονδύλια και να κάνει τις σχετικές μελέτες εφόσον υπάρχει και η απαιτούμενη πρόταση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στην Λειβαδιά. Ο Σύλλογος θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την κατασκευή του στεγάστρου.

13. Κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών και τραπεζαρίας για την λειτουργία ολοήμερου. Κατασκευή αίθουσας για την τέλεση εκδηλώσεων, εργαστηρίων πολιτισμού, τεχνών, γραμμάτων, επιστήμης και τεχνολογίας. Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του σχολείου.

Ο κ. Γενικός Γραμματέας ήταν αρνητικός αρχικά σε οποιοδήποτε θέμα αφορά στα σχολεία αφού αυτά είναι θέμα Δ/νσης Πρωτοβάθμιας, όπως μας ενημέρωσε. Αφού όμως εμείς επιμείναμε ότι η Δ/νση Πρωτοβάθμιας δεν είναι υπηρεσία που εκτελεί δημόσια έργα, συμφώνησε ότι εφόσον υπάρχουν ανάγκες θα πρέπει να γίνει η διαπίστωση αυτή από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας, η οποία στην συνέχεια θα εισηγηθεί στον Δήμο την δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια ο Δήμος θα εγγράψει το έργο στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης ώστε να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα και να γίνει ο χρονικός προγραμματισμός για τις απαιτούμενες μελέτες και την υλοποίηση του έργου. Ο Σύλλογος θα υποβάλλει τα απαραίτητα αιτήματα στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση.

14. Ελλείψεις σε υποδομές αναψυχής των παιδιών. Δημιουργία χώρων αναψυχής για τα παιδιά, παιδική χαρά, σε κάθε γειτονιά της πόλης και περιμετρικά της πόλης όπου υπάρχει δυνατότητα, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. 

15. Δημιουργία χώρων πρασίνου με δραστηριότητες για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, ποδηλασία, γωνιές ανάγνωσης, υπαίθριο σκάκι, badminton, αναρρίχηση, bouldering κ.ά.

Υπάρχει όντως πολύ μεγάλη ανάγκη όπως παραδέχθηκαν οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου. Για τον λόγο αυτό ακολούθησε συζήτηση για τον προγραμματισμό και την άμεση εγγραφή στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου της δημιουργίας χώρων αναψυχής, πάρκων πρασίνου και παιδικών χαρών σε όλες τις γειτονιές. Στη συζήτηση συμμετείχε και η Προϊσταμένη του γραφείου οικονομικού προγραμματισμού. Υπενθυμίσαμε ότι έτρεχε μέχρι πρόσφατα κοινοτικό πρόγραμμα για αστικές αναπλάσεις, στο οποίο ο Δήμος έχει ήδη εγγράψει ένα έργο κι ότι σε αυτό το πρόγραμμα άλλοι Δήμοι έχουν εγγράψει παιδικές χαρές ( π.χ. Θεσσαλλονίκη). Ο κ. Γ.Γ. μας είπε ότι θεώρησαν ότι πιθανά να μην είχε τύχη κάτι τέτοιο επειδή υπάρχουν πολλές αιτήσεις από πολλούς Δήμους. Εμείς πιστεύουμε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε μία σύγχρονη παιδική χαρά στον Δήμο, δημιουργείται αμέσα θέμα καταστρατήγησης μέχρι και Συνταγματικών αρχών που θέλουν τα παιδιά όλης της Ελλάδας να είναι ισότιμα και με ίσα δικαιώματα. Κατά συνέπεια εάν οποιοσδήποτε υπεύθυνος, οποιασδήποτε υπηρεσίας αρνηθεί την χρηματοδότηση στην δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στον Δήμο, θα είναι αυτόματα υπόλογος απέναντι σε βασικές αρχές της Δημοκρατίας . Επομένως δεν θα αρνηθεί την παροχή χρηματοδότησης για την δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων πρασίνου στον τόπο μας. Πολύ περισσότερο όταν θα γνωρίζει ότι ένας Σύλλογος Γονέων με 300 μέλη, ή μία Ένωση Γονέων με 10.000 μέλη ( όλοι οι γονείς της Θήβας) το απαιτήσουν δυναμικά. Κατόπιν τούτου το θέμα έχει ήδη λάβει τον δρόμο του με την υποβολή των αιτημάτων στον Δήμο από τον Σύλλογό μας και θα γίνει άμεσα προγραμματισμός και εγγραφή στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου

16. Δημιουργία χώρου διαδραστικής εκμάθησης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Από την κατασκευή ομοιωμάτων αρχαίων πολεμιστών και κτιρίων με θέμα την αρχαία Θήβα, την Βυζαντινή, την σύγχρονη μέχρι την τέλεση εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο.

17. Κατασκευή νέων αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων, για όλα τα αθλήματα.

18. Δημιουργία δημοτικών εργαστηρίων πολιτισμού ( θέατρο, θεατρικό παιχνίδι, χορός, μουσική, δημοκρατία, κοινωνία πολιτών), τέχνης ( ζωγραφική, ψηφιδωτό, κεραμική, φωτογραφία κλπ) και γραμμάτων, επιστημών και τεχνολογίας που θα λειτουργούν εντός και εκτός του σχολείου.

19.  Έναρξη προγράμματος για την επιβράβευση της απόδοσης των μαθητών όλων των τάξεων όλων των σχολείων, με την στήριξη και συμμετοχή του Δήμου. Η επιβράβευση θα περιέχει διάφορες μορφές. Από την δωρεάν συμμετοχή σε εκδρομές, την παροχή δώρων και βραβείων αριστείας, μέχρι την χρηματική υποστήριξη( υποτροφία ή αναζήτηση προγραμμάτων για υποτροφία) των βέλτιστων μαθητών για την συνέχιση των σπουδών τους σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Δέσμευση των μαθητών αυτών για την παροχή βοήθειας στην πόλη και στον τόπο με το πέρας των σπουδών τους.

20. Λειτουργία εθελοντικού, κοινωνικού φροντιστηρίου για όσους το επιθυμούν, το οποίο θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες. Δημιουργία παρατηρητηρίου για την απόδοση των μαθητών και την ενισχυτική διδασκαλία όπου απαιτείται.

21.  Έναρξη προγράμματος θεματικής πολιτιστικής εκπαίδευσης με θεατρικές παραστάσεις με θέμα την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της πόλης, διαγωνισμών ζωγραφικής και παιδικών κατασκευών με θέμα μια καλύτερη Θήβα.

22.   Ενίσχυση δραστηριοτήτων της δημοτικής βιβλιοθήκης και σύνδεση με την σχολική κοινότητα.

23. Υποστήριξη από τον Δήμο σε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής υποστηρίξουν το έργο του Συλλόγου Γονέων και του σχολείου.

24. Πρόταση για την δημιουργία πειραματικού σχολείου στην πόλη, στα πρότυπα του καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος στον κόσμο με βάση τις διαθέσιμες μελέτες από οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας όπως ο ΟΟΣΑ.

25. Δημιουργία παρατηρητηρίου ποιότητας παιδείας και εκπαίδευσης στον Δήμο. Θα διεξάγει έρευνα για την ποιότητα της παιδείας στην πόλη. Επίσης για τα ποσά που δαπανώνται από το σύνολο των μελών ώστε να διαπιστώνεται κάθε φορά το ποσό που διατίθεται από το σύνολο των γονέων για την παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Επίσης θα ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ποιότητα της παιδείας και της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, την ποιότητα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το κόστος φοίτησης σε αυτά ( δίδακτρα, κόστος ζωής κλπ). Επίσης για την ποιότητα και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μετά το πέρας των σπουδών. Θα διοργανώνει ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού με ουσία, στις οποίες θα βοηθάει στην αναγνώριση του δρόμου που θα πρέπει να ακολουθήσει το κάθε παιδί για να πετύχει στις μελλοντικές επαγγελματικές του επιδιώξεις.

Για όλα τα παραπάνω θέματα ο Δήμος μέσω των εκπροσώπων του είναι ιδιαίτερα θετικός και δεσμεύτηκε απέναντί μας για τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους. Εμείς ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε την αναζήτηση και την επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την υλοποίηση τόσο αυτών, όσο και όλων των υπόλοιπων θεμάτων που μας απασχολούν με στόχο την δημιουργία ενός καλύτερου σχολείου και μιας καλύτερης ζωής για τα παιδιά μας στον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου